AT - 10 -TION

kepada sesiapa yang melawat blog ni jika ada yang ingin dikongsi,komen anda sangat dialu-alukan.terima kasih :)

Followers U Rock

Monday, 28 January 2008

macam2 ader rasa


gambar ni diambil ketika kitaorg g mandi kat wangmu dusun
pak teh malik yang mana sekarang ni dijadikan tempat
motivasi bagi budak2 MATRI.
best g mandi sini setelah beberapa taun x mandi sungai..
gamba atas ni paling feveret....aaaaaa syok sendiri pun x kesah ler.
____________________________________________________________________
degupan jantung bergetar seirama dengan lagu yang tah aper..
mulut x henti-henti beristighfar bagi menguatkan hati yang bergetar...
kuatkan iman ku.jauhakn diriku dari syaitan durjana..
........

pesan cikgu kepada anak muridnya..
kita bukanlah hak milik sesiapa..
mulut..mata..hidung dan segalanya milik allah..
kita hanya meminjamnya..namun badan ini merupakan amanat dr allah swt yang perlu dijaga dgn baik....
kita hanya ada iman di dada yang akan dibawa ke akhirat kelak..
..............
ketika aku membaca satu novel tentang perasaaan seorang pensyarah
yang berasa perbezaan suasan dan berlainan pengalaman apabila mengajar dia institusi pengajian tinggi biasa dengan sekolah agama..yang mana pelajarnya di pesantran ini lebih mengambil berat tentang hal2 agama dari duniawi...
....rasanya mcm penah kurasai.. ambil yang jernih..buang yang keruh.
(best giler jumpa buku Dalam Mihrab Cinta by Habiburrahman El Shirazy .ape lagi.buy je la.)
............
kenapa perlu ada perbandingan diantara org kampung dan bandar?
kenapa pernindasan berlaku pada pada golongan bawahan dan atasan?
.sebelum ni ada seorang pakcik kata..org kampung sekarang
lain x macam dulu...
dulunya mereka ini golongan yang ingin belajar dan berpelajaran ..
selalunya anak2 orang kampung la yang berjaya..smpai ke uni dan lain2..
tp apa yang terjadi sekarang (bukan semua) mereka tidak lagi mementingkan
hal2 pelajaran tambahan lagi hal akhirat..
ibu bapa lebih rela menjual tanah sawah bagi membelikan anak sebuah moto..
dan akhirnya moto dibawa untuk merempit???? aaaa....sengal.
berbeza dengan anak dibandar pula berlumba-lumba untuk mencari ilmu..
walaupun bukan semuana begini..tp inilah hakikat yang sedang melanda negara kita
sekarang.. wallahualam

...........
ini sekadar pendapat atau rasa yang terbuku di hati..
semoga kita semua diberi hidayah oleh Allah swt.

2 comments:

alFaisal said...

so far dah habis baca dua cerita dalam novel Dalam Mihrab Cinta, memang best. Tengah menanti nak habiskan cerita terakhir tu. Terganggu pula dengan bacaan lain hehe.

fient said...

pasni nak baca cinta bertasbih part 1.. kat perlih x der..huh teruk2.
diorg cakap novel ni lagi best